ISPM 15 Standartları Nelerdir
ISPM-15 Standardı Nedir?
İhracat sandığı ihracat firmalarının ürünlerini güvenli bir şekilde ulaştırmak istedikleri pazara taşınmasını sağlayan en güvenilir ambalajlama sistemidir. İhracat sandığının arzının yüksek olmasının sebebi ise yükün taşınmasında çok büyük faydalarının bulunmasıdır. Ürünlerin zarar görmeden sistemli bir şekilde taşınmasıyla ihracat sandığı imalatına daha çok ağırlık verilmiştir.
İhracat sandığı 6 mm’den kalın olan ahşap ambalaj ve taşıma şekli gemi olan ürünlerin üretici firma tarafından işaretlenmesi işlemidir. ISPM-15 işlemi ‘Uluslar Arası Bitki Koruma Birliği’ ile yapılan sözleşme gereği uygulanmaktadır. Ambalajlama üretiminde temel ham maddenin ahşap olması dolayısı ile ahşabın içinde barındırdığı zararlı organizmalardan ısıl işlem yapılarak kurtarılması ülkeden ülkeye geçme tehlikesi olan bitkisel hastalıkların engellenmesini sağlar. Ahşap Ambalaj sektöründe üretim yapan yurt dışı firmaların da ISPM-15 büyük bir öneme sahipse aynı oran da ülkemiz açısından da önemlidir, bunun sebebi ise; tüm ihraç ürünlerinde kullanılacak masif ağaçtan yapılmış ambalaj malzemelerinin [SWPM (solid wood packaging material)] Isıl işlemden geçmedikçe veya fümigasyon yapılmadıkça, diğer ülke sınırları içine giremeyecek olmasından kaynaklanmaktadır. İhracat sandığı kullanan firmaların (ahşap sandık, ahşap ambalaj) ürünlerini özellikle yurt dışına gönderileceği için muhakkak ısıl işlem görmüş, IPPC damgalı belli bir kaliteye sahip olan ürünleri tercih etmesi gerekir. Bunun nedeni Türkiye dahil tam 148 ülkenin ısıl işlemsiz, IPPC damgasız ürün kabul etmemesidir. Sadece yetkili firmalar tarafından metil bromür fümigasyonu ile işaretleme ya da ısıl işlem uygulanabilir. Isıl işlem gören ahşap ürünler zararlı böcek ve larvalardan arındırılır ve böylelikle ahşap ürünlerle birlikte yayılan hastalıkların önüne geçilmiş olunur.
Isıl İşlem Uygulaması
Ahşap malzemeler özel ısıl işlem fırınlarında, fırınlama yapılmasıyla ahşabın çekirdek ısısının 56 dereceye getirilmesinden sonra 30 dakika bekletilme ile ahşabın içinde bulunan böcek ve larvaların temizlenmesi işlemidir.
ISPM-15 Standartlarının Uygulanmasında Sorumluluk Kimlerin?
Standarda üye devletlerin sorumluluğunda olmasıyla birlikte iç ve dış ticaret yapan firmalara da ek sorumluluklar eklenmektedir.
İhracatçı ülkeler, metil bromür fümigasyonu veya ısıl işlem ve bu işlemlerle ilgili olarak uluslararası damgalamayı yapma yetkisinin verilmesini sağlayan yönetmeliği yayınlamak ve uygulamak, ihraç edilen ürünlerde ISPM-15 standardının taşınmasını sağlamaktır.
İthalatçının sorumlulukları ise ithal edilen ürünlerde bulunan ahşap ürünlerinde ISPM-15 işaretinin bulunmasını istemektir.
Yine de uygulamada en büyük sorumluluk ihracatçıya aittir.