Ahşap’da Zararlı Etkenler
Ahşap Ürünlere Zararlı Etkenler?
Mantarlar; Tohumları ormanda, ahşabın kesildiği veya kurutulduğu fabrikada fazla miktarda bulunduğundan yapıya gelen her kerestede yeterli miktarda mantar bulunmaktadır. Bu mantarlar ahşabın çürümesine, renginin bozulmasına, lekelenmesine sebep olurlar. Renk bozulması ve lekelenmeler ahşabın dayanımını etkilemez. Bazı tür mantarlar ahşabın selüloz veya ligninine hücum ederek ahşabı bozarlar. Ancak rutubetli havada üremeleri mümkün olduğundan ahşap kuru kaldığı veya havalandırıldığı sürece mantar üremesi mümkün değildir. Ahşabın nem alması halinde borucuklar içinde üreyerek çürümesine, yumuşamasına ve mukavemet kaybına sebep olurlar. Bu nedenle kullanılan ahşap rutubet almayacak şekilde yapılmalıdır.
UV Işınları; UV ışınları ahşabın içindeki lignini tahrip eder. Lignin ağacın hücrelerini birleştiren, yapıştıran bir maddedir. Birbirine yapışmamış ahşap hücreler parçalanır ve ahşabın yapısını bozar. Bu durumda ahşap suyun tahrip edici etkilerine karşı savunmasız ve daha geçirgen bir hale gelir.
Kurtlar; ahşap içerisine bıraktıkları yumurtalardan çıkan yavrular ahşabı talaş haline getirir. Açtıkları kanalarda süngerimsi ortam oluştururlar. Kanallar genellikle dış yüze kadar çıkmadığından varlıkları vurulduğunda çıkardığı sesten anlaşılır. Bazı zehirli maddeleri bünyeye vermek yararlı sonuçlar sağlar.
Su ve Nem; ahşabın doğal dokusunun hızla bozulmasına neden olan nem ve su kısa sürede ahşabın zarar görmesine neden olacaktır. Bu duruma engel olmak ve ahşabın su ve neme daha dayanıklı hale getirmek için çeşitli yöntemler kullanılır. Ahşabın suya daha dayanıklı hale getirilmesinde en çok kullanılan faktörlerin başında fırınlama ısıl işlem yöntemi gelir bu yöntem sayesinde su ve neme karşı daha dayanıklı olurken diğer etkenlerden mantar ve kurtçuklara karşıda dirençli hale gelir. Bu aşamada ısıl işlem fırınlama yöntemi hassas ama gerekli bir uygulamadır.
Yangın; Yanıcı olan ahşabı ateşe karşı korumanın iki yolu vardır. Birincisi yüksek sıcaklıkları ahşaba yaklaştırmamak için üzerine kireçli, alçılı, killi sıvalarla kaplamak, ikincisi ise üzerini ateş olmayan boyalar ile boyamaktır. Boraks ve alüminyum tuzlu kimyasal sıvıları ahşaba şırınga ederek yangın dayanıklılığı artırılabilir.