Hizmetlerimiz

İhracat Sandığı ve Ambalajlama

İhracat Sandığı belirli standartlar gözetilerek yapılması gereken bir üründür. Temel amacı ülkeler arası taşımacılık normlarına uyarak o ülkenin içindeki alıcıya ürünün sorunsuz şekilde ulaşmasını sağlamaktır. İhracat sandıkları ISPM 15 denilen kurallar bütününe uygun şekilde üretilmektedir.

İhracat sandığı; özellikle uluslararası ticarette kullanılan sevkiyatı yapılan ürünün korunmasını ve nakliyat sırasında kolaylık sağlaması için kullanılan bir araçtır.
Avrupa Birliği’nin ihracat sandıkları için belirlediği kriterlerden biri; ihracat sandığının çam ağacından yapılmasıdır. Çam ağacından yapılan ihracat sandıkları daha dayanıklı olmaktadır. Çam ağacı dayanıklı ve esneyebilen bir ağaç olduğu için, çam ağacından yapılan ihracat sandıkları, ürünlerin nakliyesi sırasında ürünlerin zarar görmesini engeller.

İhracat sandıkları imalatından uygulanacak diğer bir kural ise nem oranıdır. Yine Avrupa Birliği’nin belirlediği standartlara göre ihracat sandıklarında bulunan nem oranı %20 – %25 arasında olmalıdır. Nem oranı daha düşük olursa, ihracat sandığının yapıldığı ağaç nakliye sırasında kırılabilir. Nem oranı yüksek olursa, ihracatı yapılan ürünün nemden zarar görmesi söz konusu olabilir.

Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesi, (IPPC) kapsamında, zararlı organizmaların, ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri ile taşınması ve yayılmasını önlemek üzere, ihracatçılarımızın mağdur olmamaları, ülkemiz ekonomisinin zarar görmemesi için şuan uygulamada olan 27.05.2015 tarih ve 29368 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik” kaldırılarak yeni yönetmeliğin 25 Mayıs 2019 tarih ve 30784 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandığı, yeni yönetmeliğin yürürlük tarihinin de 01.01.2020 olarak belirlendiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, yeni yayınlanan yönetmeliğin uygulamaya girmesi ile birlikte ihracatçılarımızın ihraç ürünleri ile birlikte kullandıkları ahşap ambalaj malzemelerinin yeni yönetmeliğe uygun olmaması durumunda idari yaptırım (para cezası) işlemi ile karşı karşıya kalacakları iletilmekte olup, özellikle en sık karşılaşılan sorunlardan olan ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemesi üzerinde hiç işaret olmaması veya yönetmeliğe uygun işaret taşımaması durumunda mağduriyet yaşanabileceğini bilmelisiniz.